
TÜRKİYE’NİN EN PAHALI TABLOSU OLDU
Osman Hamdi Bey’in 1880 yılında yaptığı Kur’an Okuyan Kız tablosu Eylül ayının son haftasında Londra’da 6.3 milyon sterline alıcı buldu. Türkiye’nin en pahalı tablosu unvanını alan eserin alıcısının Malezya İslam Sanatları Müzesi olduğu ve eserin ilk kez British Museum’da sergileneceği açıklandı.
Kısa bir süre sonra Osman Hamdi Bey’in İstanbul Hanımefendisi isimli eseri, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Dorotheum Sanat Galerisi’ndeki müzayede salonunda açık artırmayla satışa sunuldu. Ressamın 19. yüzyıla ait eseri, 1 milyon 100 bin euro ham bedelle başlatıldı. Müzayedeye telefonla bağlanan ve kimliği açıklanmayan sanatsever tabloyu, 1 milyon 500 bin euro yalın bedelle satın alındı. Kadının kıyafeti o dönemin Paris modası ve Osmanlı kadınını giyim tarzıyla uyuşuyor.
Londra merkezli müzayede evi Sotheby’s ise yine önceki gün Necd Koleksiyonundan Önemli Eserler başlıklı koleksiyonunda Osman Hamdi Bey’in Yeşil Cami’de Kur’an Dersi tablosunu satışa çıkardı. 129 yıllık eser 4 milyon 640 bin sterline alıcı buldu.
İSKENDER LAHDİ’Nİ ORTAYA ÇIKARDI
Peki milyonluk tabloların sahibi Osman Hamdi Bey’in renkli ve farklı bir hayat yaşadığını, sadece ressam değil aynı zamanda ilk Türk arkeoloğu kabul edildiğini aynı zamanda maliyeci, ziraatçı ve diplomat olduğunu biliyor muydunuz?
Kaplumbağa Terbiyecisi, Kur’an Okuyan Kız, Mimozalı Kadın, Okuyan Genç Emir ve daha nicesi… Osman Hamdi Bey’in 68 yıllık ömrüne sığdırdığı çok fazla başyapıt var. Her birinin değeri ise milyonlar ediyor. Türk çağdaş sanatına verdiği hizmetleriyle bilinen Osman Hamdi Bey günümüz koleksiyonerlerinin hayallerini süslüyor. Ancak sanatçının eserlerini bulmak pek de kolay değil. Çünkü kendisinin tek mesleği ressamlık değil. Aynı zamanda arkeolog olan Osman Hamdi, ömrünün çoğunluğunu arkeolojik kazılarda geçirdi, hatta İskender Lahdi’ni ortaya çıkardı ve uluslararası alanda ün kazandı. İstanbul Arkeoloji müzesini açan Osman Hamdi Bey, İskender Lahdi orada sergilenmektedir.
Kaynak : https://www.ntv.com.tr/galeri/sanat
Sinemist
Yazınıza ek olarak; Osmanlı İmparatorluğu tarafından yurt dışına yüksek öğrenim için gönderilen ilk öğrencilerden ve ülkenin ilk maden mühendislerinden Osman Hamdi Bey.
Janem
Osman Hamdi bey’in hastasıyız. İstanbul arkeoloji müzesini herkes gezmeli mutlaka